zaterdag 31 augustus 2024

Reis van Amsterdam naar Vancouver naar Whitehorse

Na bijna 17 uur reizen zijn we aangekomen in Whitehorse. De KLM vlucht naar Vancouver was helemaal vol en ondanks de extra beenruimte hebben we niet of nauwelijks kunnen slapen en zaten we niet echt lekker. Te verwend met Singapore Airlines denk ik. We hebben wat films gekeken, muziek geluisterd en wat  spelletjes gedaan op de telefoon en het scherm in het vliegtuig. Het eten was prima te eten voor een vliegtuigmaaltje.


We vlogen een stuk over Groenland- dat was wel gaaf met alle ijsschotsen in het water!


In Vancouver verliep alles soepel: daar moesten we 5 uur wachten. Even wat drinken en een simkaart kopen en we hebben zelfs nog geprobeerd om om te boeken naar een vlucht die 2,5 uur eerder ging. Dat kon wel - er was nog plek -  maar daar moest dan de derde partij met wie we geboekt hadden, akkoord voor geven. Ook raar want je zou zeggen : wie betaalt bepaalt. En daarnaast was het midden in de nacht in Nederland dus even contact leggen met het reisbureau was ook geen optie. Wachten dus…. Uiteindelijk vonden we een redelijk goede stoel en hebben we nog even 2 uurtjes kunnen slapen. Op de vlucht naar Whitehorse duurde het denk ik 2 minuten voor we sliepen en hebben we bijna de hele vlucht geslapen. Heerlijk! 

We landden om middernacht en hadden zo de koffers en een taxi waardoor we om 00:30 al in het hotel waren en 00:35 als een blok in slaap gevallen. Zometeen halen we de camper op en dan begint het genieten!

donderdag 29 augustus 2024

Laatste dag voor vertrek

Morgen vliegen we naar Vancouver om daar over te stappen op een kleiner vliegtuig naar Whitehorse. Het wordt een hele lange reisdag. Naar Vancouver is ongeveer 9,5 uur. Het gekke is dat we om 15:20 uur vliegen en 15:55 uur aankomen op dezelfde dag. Terug in de tijd dus. Dan een uur of 5 wachten en dan nog 2,5 uur vliegen van Vancouver naar Whitehorse waar we rond middernacht aankomen. Dat is dan dus rond 9 uur zaterdagochtend in Nederland. We zijn allebei erg moe van alle gebeurtenissen de afgelopen weken dus we hopen dat we een beetje kunnen slapen in het vliegtuig.

Whitehorse is ongeveer net zo groot als Nunspeet en we slapen daar in een van de hotels, waar we de volgende dag opgehaald worden door een jongen met de achternaam Verstappen (geen familie, heb ik gecheckt) om de camper op te halen. Na de nodige uitleg over gebruik van water en gas en verder gebruik, gaan we via de supermarkt meteen op pad. Whitehorse is de hoofdstad van Yukon dus de kans dat we daar nog voor een redelijke prijs een groot assortiment boodschappen kunnen krijgen is het grootst. Ik hoop dat de koelkast en vriezer een beetje van goed formaat zijn. Waar we de eerste nacht met de camper slapen weten we nog niet, maar dat zal waarschijnlijk ergens lang een beek of meer zijn. We willen een uurtje of 3 rijden maximaal. Ik heb de app IOverlander geïnstalleerd en daar kun je de mooiste plekjes voor gratis overnachten vinden. De bedoeling is dat we een beetje afwisselen tussen provinciale parken, gratis plekken en commerciële campings. We zullen toch ook af en toe wat apparaten moeten opladen en water en toilet moeten lozen en bijvullen. 

De hittegolf van de afgelopen weken in Yukon is voorbij : de herfst komt eraan en temperaturen zijn de afgelopen dagen flink gedaald. Overdag is het 13-15 graden Celsius en ‘s nachts daar het kwik al tot 2-6 graden. Boven de poolcirkel kan het zelfs nog wat kouder worden. Toch maar wat warme kleren ingepakt dus en voor de zekerheid ook een muts en handschoenen. 

We hebben er ontzettend veel zin in! Ik heb 2 camera’s en 2 lenzen en een statief ingepakt (je weet nooit of er nog noorderlicht komt) dus ik verwacht wel weer wat mooie plaatjes te kunnen schieten !

Tegen onze volgers kan ik alleen maar zeggen: geniet met ons mee! Ik kan niet beloven dat er iedere dag een blog komt (dat ligt aan het bereik), maar ik schrijf ze wel elke dag dus dan komen ze met wat vertraging alsnog online. En soms zal ik vanwege de verbinding pas later de foto’s kunnen toevoegen, maar ik doe mijn best !

donderdag 1 augustus 2024

Yukon en Alaska - eind van deze maand vertrekken we!

Augustus is aangebroken, het aftellen is begonnen! Nog vier weken werken en dan weten we weer waar we dit jaar zo hard voor gewerkt hebben! Het zijn drukke weken vol aanpassingen in werk- en sportschema's en een hele volle agenda, dus de tijd gaat vast heel snel! We kijken enorm uit naar onze roadtrip naar Yukon (Canada) en Alaska (USA). We horen veel mensen zeggen: "Alaska, daar ben je toch al een keer geweest?" . Dat klopt, in 2018 was dat en los van dat het geen straf is om Alaska heel veel vaker te bezoeken dan slechts een keer, gaan we "maar" 222km dezelfde weg rijden als in 2018: simpelweg omdat er geen andere weg loopt en we een rondje willen rijden. Daarnaast heeft Alaska  nogal een rare vorm, en wij pakken nu een klein stukje langs de grens met Yukon, ook dat stukje op de kaart rechtsonder (zie plaatje) voor een klein deel. Toen we in 2018 de roadtrip in Alaska deden, hebben we het grote stuk aan de linkerkant van het plaatje gedaan.  De voornaamste kilometers zullen we dus gaan maken in Yukon, maar sec gezien maakt het niet zoveel uit, want beide landen hebben dat waar wij zo van houden: uitgestrekte gebieden, vergezichten, prachtige landschappen, wilde dieren, rust en vrijheid en de mensen die je tegenkomt zijn vaak superaardig, want die houden van precies datzelfde en zijn op reis met dezelfde mindset.


We hebben voor deze roadtrip een 4x4 camper gehuurd, waarmee we de Dempster Highway mogen rijden: een gravelweg van 740km, met 2 ferry-overtochten helemaal naar de Noordelijke Ijszee. 

Die weg moeten we ook weer helemaal terug, want de wereld houdt daar op in Tuktoyaktuk. Onlangs werd overigens in Tuktoyaktuk nog een ijsbeervrouwtje met 2 jongen gespot. In de herfstkleuren verwachten we dat deze weg net zo mooi is als de Denali Highway die we in 2018 reden.


Verder hopen we de Top of de World Highway te gaan rijden, die is dan nog net open (hebben we de route voor aangepast). Deze weg gaat letterlijk over de toppen van de bergen heen, zie onder.


Maar zoals het gaat in dit soort gebieden, en wat we bijvoorbeeld eerder zagen in Noord-West Australië: je weet nooit wat er kan gebeuren. Als de sneeuw vroeg is dit jaar, is de Top of the World Highway (grensovergang) misschien wel dicht en dan ontkomen we er niet aan een stuk 2x te rijden en missen we waarschijnlijk onze tussenstop in Chicken Alaska. En als er bosbranden zijn, dan kan zomaar de weg een paar dagen afgesloten zijn en aangezien er weinig wegen zijn, sta je dan dus gewoon vast. Een plan kan dus zomaar compleet omgegooid moeten worden. Daar hebben we ons een klein beetje op voorbereid qua opties, maar dat moeten we echt daar ter plekke zien. Dus hebben we niet te veel excursies op voorhand geboekt, op een paar dingen na: 

  • een vlucht over Tombstone Territorial Park. Na vorig jaar ben ik niet meer bang voor zo'n klein vliegtuigje (oké, een beetje dan misschien)
  • een excursie met een gids op zoek naar zwarte beren en grizzly's en zeearenden (en ander moois)
  • de overtocht (ferry) van Haines naar Skagway: om 7 uur omrijden te voorkomen. 
  • de treinrit door de White Pass (inmiddels volgeboekt ook zag ik)

Verder hebben we een grove planning, zie onder. En hopelijk alles geregeld wat nodig is: nieuwe paspoorten, visa voor zowel Canada als USA, stoelreserveringen, verzekeringen, het abonnement van de Satelllite Communicator. Het is de komende weken bloedheet op de plekken waar we naartoe gaan, terwijl ik eigenlijk gerekend had op kouder weer, met mogelijk zelfs al wat vorst in de nacht. Even aankijken dus maar, en last minute besluiten wat we inpakken. Met laagjes kun je je nooit een buil vallen.


We hopen dat veel mensen ons weer zullen volgen bij dat wat we het allerliefst doen: samen op avontuur en mooie stukken van de wereld ontdekken.