woensdag 15 mei 2024

Buggy Tour!

Vroeg op vanmorgen: om 07:00 ging de wekker! Wederom droog overgekomen vanaf de boomhut naar de auto, maar onderweg nog wel wat regen gehad. Via de bochtige weggetjes kwamen we na ruim een uur aan bij het startpunt van onze activiteit van vandaag: een buggy tour! We hadden er zin in! Het was droog geworden, maar nog steeds maar 10 graden, dus over mijn hoodie ging gewoon nog een fleecejas. Verder even de helmen passen en stellen en de regenpakken werden door de tourguide meegenomen. De jas daarvan ging al snel aan, want het was ook een prima windvanger voor de koude wind hogerop in de bergen. Ondanks de bewolking zagen we af en toe een glimp van het geweldige uitzicht in de mooie omgeving. Vol trots vertelde onze gids over de regio.




Paul (de gids) stopte regelmatig om dingen uit te leggen, zoals de betekenis van de zakjes aan de naaldbomen om de hars op te vangen voor de productie van lijm, maar ook uitleg te geven over zaken rondom de bossen in het gebied, de bosbranden en de verbazing over verschillende beslissingen van de lokale overheid in het gebied. Verder legde hij uit dat veel dorpjes leegstand hadden, omdat de oudere mensen uiteindelijk een keer dood gingen en de jongere mensen niet meer in dit gebied willen wonen. Er waren veel villa's gebouwd door mensen die dachten er met hun gezin na terugkomst uit de grote stad te kunnen gaan wonen, maar de realiteit bleek zo te zijn dat hun kinderen na de studie niet terug wilden naar het kleine dorp op het platteland, en daardoor waren de ouders ook in dubio: bij hun kinderen in de buurt blijven of toch terug naar het platteland waar ze hun mooie huis voor hun pensioen hadden gebouwd? Het resulteerde er vaak in dat ze maar een paar weken per jaar in het huis verbleven waar ze zoveel in hadden geïnvesteerd voor "later, als ze met pensioen waren".  Zonde, want al die dure villa's met zwembad stonden dus het grootste deel van het jaar gewoon leeg.



Na de koffie en sanitaire stop waren we weliswaar opgewarmd, maar begon het te plenzen. Even gewacht nog, maar het leek er niet op dat het snel zou opklaren. Dus de regenbroek ook aangetrokken (dat was heel erg lang geleden, dat gaat echt terug naar de schooltijd op het fietsje naar Elburg) en weer verder gegaan. Dan pas merk je dat een voorruit in de auto best een luxe is haha! Handschoenen waren ook geen overbodige luxe geweest overigens.  Brrrr! Maar in het kader van "elk nadeel heeft z'n voordeel", is het wel veel leuker om met zo'n buggy door de plassen en de blubber te rijden. Paul kende de mooiste weggetjes, hoewel weg misschien niet helemaal het juiste woord is, gezien de groeven, stenen, kuilen en gaten in het wegdek. Ik was blij dat Edwin het stuur in handen had!



Al met al hebben we een topdag gehad! Gelukkig konden we even wat opwarmen in de auto en het restaurantje waar we lunchten. Inmiddels zitten we weer fris gedoucht bij de pelletkachel in onze boomhut. Deze mooie plek verlaten we morgen voor een quinta, een landelijk gelegen B&B, een uurtje of twee rijden richting het oosten. Het weer lijkt ook weer iets beter te worden, in ieder geval droog en meer richting de 20 graden dan richting de 10 graden. 

2 opmerkingen: