donderdag 9 mei 2024

Hórreos, waterval van Ézaro, Muros en wandeling langs de ruige kust

In de omgeving hier staan veel hórreos; ook hier bij de accommodatie staan er twee. Dat zijn een soort stenen graanschuren met tochtgaten, die op stenen palen staan. Vroeger werd hier graan en maïs opgeslagen, nu doet het denk ik vooral dienst voor opslag van hout of andere zaken. Vandaag bezochten wij "de langste", van een meter of 35, in Lira. Net iets groter dan die in een naburig dorp, want ja, kennelijk is grootte weldegelijk belangrijk. Echt spectaculair was het niet, en we reden ons met de RAV4 bijna vast in de veel te smalle straatjes, maar goed, we hebben hem wel gezien en achteruit rijden in zo'n dorpje is ook een ervaring op zich. Gezien de begroeiing heb ik maar even een foto van internet geplukt :


Daarna door naar de watervallen van Ézaro. Ook een weinig spectaculair ding om eerlijk te zijn: die van gisteren was veel mooier. 


Maar goed, ook die hebben we gezien, en daarmee was eigenlijk het dagprogramma al wel klaar (twee keer een kwartiertje maximaal). Dus door naar Muros, een leuk vissersdorpje. Was niet heel logisch qua route, maar goed. Daar stond een mooi kerkje, en was een mooi pleintje, waar we voor de lunch een lekker visje en schelpdieren aten. 



We hadden een beetje last van een after lunch dip, want het was erg warm en vooral benauwd, want de zon kwam niet echt door, terwijl het wel 25 graden was. De geplande wandeling van 7,5km kwam daarmee dus te vervallen, maar we hebben nog wel even lekker langs de ruige kust gewandeld, vlak bij het dorpje hier. Prachtig met alle bloeiende bloemen, de ruige rotskust en de putter en roodborsttapuiten.






Bij terugkomst bij de accommodatie heb ik eerst even een jonge poes onder het bed vandaan gehaald (had het badkamerraam open gezet vanmorgen: slecht idee) en daarna hebben we nog even lekker een biertje gedronken op ons terras, want vanavond nemen we een taxi naar het restaurant. Er is hier doordeweeks heel weinig open en we hebben eigenlijk alleen de keus uit een redelijk restaurant waar we nu 2x gegeten hebben of een Michelin restaurant iets verderop, dat redelijk laagdrempelig lijkt. Zo schijnen ze superlekkere pizza te hebben en hele lekkere raciónes. O ja, en ze gaan om 21 uur open..... We gokken het erop! Ben benieuwd. Eerst maar eens zien of de taxi komt, die we met een beetje hulp van google translate hebben besteld. 

We hebben hier in dit stuk nu wel de highlights gezien, dus morgen laten we dit prachtige plekje, waar ik een klein beetje verliefd op ben geworden, achter ons en trekken we verder nar O'Grove, wat volgens de kenners de beste plek in Spanje is om mosselen te eten. Dat gaan we dan maar zelf onderzoeken. We hebben daar een hotelletje in het dorp, op loopafstand van alles en met wellness inbegrepen. Daar blijven we dan 3 nachten en dan verruilen we Galicië voor het noorden van Portugal.

1 opmerking: