zaterdag 18 mei 2024

Eten boven bij oma

Vanmiddag zouden we even snel lunchen in een dorpje genaamd Vinhais. Het dorpje ligt midden in het Parque Natural Montesinho en we vinden niet direct een restaurant. Soms heb je dan toevalstreffers zoals deze. Terwijl Edwin rijdt, open ik Tripadvisor. Als eerste popt restaurant Vasco da Gama op, waar we toevallig net langs rijden. Kan geen toeval zijn, dus hup de auto parkeren en naar binnen. Dat belooft weinig goeds dachten we, want in het smalle pandje stond een grote toonbank met keuken en 2 lege tafeltjes met 2 lege stoelen. Een oude dame begroet ons en vraagt of we willen eten. Ietwat vertwijfeld knikken we ja en ze wijst naar boven. Het smalle trapje leidt ons naar een eetkamer met 8 tafels. Stampvol, maar nog 1 tafel vrij. Schrootjes op het plafond, TL-bakken als verlichting en kleedjes en gordijnen die we van oma thuis kennen. Een buffetkast met alles wat er nodig is, en dan zo’n la met broodplank waar het rustieke brood gesneden werd door zoonlief. Een menu is er niet, maar gelukkig spreekt de zoon beter Engels dan zijn oude ouders en hij legt uit dat de specialiteit kalf of lam is. Of een combi van beide. Met huisgemaakte patat en rijst met groenten zoals ze dat hier traditioneel maken in de regio. We kozen voor het laatste maar niet zo’n grote portie want dat zware eten tussen de middag bevalt ons niet zo goed. Vaders en moeders maken het menu klaar beneden en zoonlief loopt de trap op en af om de mensen te bedienen. Kneuteriger dan dit wordt het niet. En lekker dat het was!!

Bij het afrekenen vertelde de zoon dat hier veel bekende Portugezen waren geweest. Vol trots liet hij de foto’s aan de muur zien. Niet ingelijst maar gewoon met een punaise op het prikbord.  Beroemde acteurs vooral. En zojuist was er boven ook een beroemde Portugese actrice aangekomen die vanavond optrad in het theater. We zagen wel dat ze met een capuchon op naar binnen liep, maar op zich was dat gezien de regen niet heel gek. Daarnaast hadden we haar toch niet herkend vermoed ik. Moeders ging nog even vragen of er nog kaartjes waren voor de voorstelling voor ons, maar alles bleek uitverkocht.

Voor een mixed grill voor twee personen met rijst, patat, water, wijn en koffie moesten we volgens zijn handmatige berekening op een kladpapiertje €32 betalen. Dat is natuurlijk spotgoedkoop zeker gezien de ontzettend leuke ervaring die we hadden. 

Voor iedereen die hier ooit in de buurt is - GA HIER ETEN! Je zult geen spijt krijgen!

https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g7034944-d8638300-Reviews-Vasco_Da_Gama-Vinhais_Braganca_District_Northern_Portugal.html

2 opmerkingen: