dinsdag 10 september 2024

De eerste grizzlybeer gespot!

Na wederom een behoorlijk lange nacht gingen we weer op pad. De supermarkt was helaas nog dicht, dus moesten we even zuinig doen met de flessen water, want anders hebben we morgen geen koffie. En dat is voor niemand een goed idee.

Het had het grootste gedeelte van de nacht geregend dus we verwachtten wel een iets mindere kwaliteit van de weg. Dat viel in het begin mee maar na een poosje reden we de mist in en werd de weg een grote glibberige blubberbaan. De blubber bleef ons de rest van de dag achtervolgen. Vieze, dikke, zwarte blubber. 


In de mist reed een mevrouw voor ons met haar knipperlichten aan. We stopten even en het bleek dat ze het doodeng vond om door de mist te rijden. Dus boden we aan dat ze veilig achter ons aan kon rijden. De zon won het van de wolken en gelukkig klaarde het snel op. Glibberig bleef het wel, maar je kon nu in ieder geval zien waar je naartoe glibberde.

Er zijn sommige stukken van de weg die hier als noodlandingsbaan gebruikt worden. Er staat dan een bord met een vliegtuig erop en een uitleg dat je goed moet opletten als je daar rijdt of er geen vliegtuig wil gaan landen. En o ja, een reminder dat je daar dan niet mag stoppen of parkeren. LOL!

Niet veel later brak de zon door. Lekker wat warmte op ons lijf. Onderweg zagen we nog wat hoenders langs de weg, mooi tussen de herfstkleuren:


In de verte zag ik op een gegeven moment wat zwarts tussen de planten staan wat donkerder af stak dan een bosje. De moeite waard om even te stoppen en met de camera in te zoomen en ja hoor, daar was onze eerste beer! Wel heel ver weg, op zo'n 600-700 meter denk ik, dus ik kon hem niet goed pakken met mijn lens. Toch even een beetje bewijsmateriaal, ondanks dat de foto het boek niet gaat halen. We hebben met de verrekijker nog even beter gekeken en het was een mooi exemplaar: grijzige kop, lekker mollig en klaar voor de winterslaap. Een vrachtwagenchauffeur stopte om te vragen of we OK waren (is hier gebruikelijk als er een auto stil staat), en kon mooi ook even met onze verrekijker de beer bewonderen. Pakte hij mooi even mee. 


Bij Eagle Plains stopten we weer voor een contactmomentje met de ouders en een redelijke lunch. Ook gooiden we de camper weer vol met diesel waarna we nog ca. 2,5 uur wilden doorrijden naar de Engineer Creek Campground, waar we op de heenweg ook gestaan hebben.

De weg bleef bestaan uit hele zwarte dikke blubber, dus we waren al een klein beetje bang voor de achterkant waar de deur zit. Bij aankomst bleek deze angst terecht. Hele lagen dikke zwarte klodders blubber moesten we van de deurhendel en deur halen om naar binnen te kunnen. Gatver. 




De schade binnen was redelijk beperkt gebleven: wederom het tafelblad en dit keer was de yoghurt in de koelkast zijn eigen leven gaan leiden. Er stond gelukkig niet zo veel in de koelkast, maar dat wat erin stond, was besmeurd met yoghurt. Koelkast dus ook maar even schoongemaakt. Edwin koppelde de gasfles nog even om, want nummer 1 was leeg en toen waren we er ook wel klaar mee voor vandaag. De zon brak door en we hebben lekker met een drankje en een pindaatje nog even in het laatste middagzonnetje gezeten. Een mooie roze rups kronkelde voorbij en we volgden hem een beetje door de takjes heen. Ineens werden we ons weer bewust van de wreedheid van de natuur, toen datzelfde leuke vogeltje wat laatst nog uit mijn had at, de rups opvrat. Wreed, maar wel gewoon de rangorde in de voedselketen.

Na het eten boden we onze in een tent slapende buren ons restant van de pasta aan, maar ze zaten al lekker aan de erwtensoep. Het bleken Nederlanders te zijn van origine, die in Alberta woonden. Edwin raakte aan de praat en ze gaven aan dat ze een fles wijn wilden delen met ons. We hebben daar dus gezellig even onder het genot van een wijntje zitten praten met ze. Uiteraard kwamen de whiskey jacks (die leuke grijze vogeltjes) nog even buurten en aten de nootjes uit mijn hand. 

Morgen gaan we naar Dawson City en hebben we een paar dingen op het programma: hopelijk een vlucht over Tombstone, boodschappen doen, de camper wat schoner krijgen, de kachel maken, lekker uitgebreid douchen en we gaan lekker uit eten hebben we besloten. Met een wijntje erbij!


2 opmerkingen: