zaterdag 3 oktober 2020

Pisa en Lucca

Gisteren zijn de er vroeg uitgegaan, want de trip naar Pisa was bijna 3 uur. Op zich wel ver, maar Pisa en Lucca stonden wel hoog op het verlanglijstjes, dus als je dan relatief dichtbij bent. dan moet je er voor gaan zo vinden wij. Zelfde geldt voor Rome waar we een dezer dagen ook naar toe gaan. 

We parkeerden gratis buiten de stad en gingen toen eerst met de shuttle naar het grote busstation bij het ziekenhuis om daar voor EUR 1,50 een buskaartje te kopen voor de LAM Rosso lijn. 



We stapten uit vlakbij de "Torro Pendente" en liepen vanaf daar zo het mooie Piazza dei Miracoli (Plein der Wonderen) op met haar Dom, de Toren van Pisa, het Baptisterium en het Camposanto. Na de nodige foto's van al dit moois, en het uiteraard proberen recht te duwen van de toren, hebben we de Dom en het Baptisterium ook van binnen bekeken. Vooral de eerste maakte behoorlijk indruk, de bouw hiervan is al begonnen in 1064. Ik ben al snel van mening dat al die grote oude kerken op elkaar lijken, maar dit was toch een bijzonder imposant exemplaar. Zoveel details: muurschilderingen, heel veel marmer, een verguld plafond, mozaïeken, een gebeeldhouwde preekstoel. Er lag zelfs een mummie van een heilige opgebaard. Het Baptisterium was ook mooi, maar dat was vooral om de akoestiek. 







En dan die toren. Dat ding is natuurlijk superbekend, en trekt heel veel toeristen, maar eigenlijk is hij ook echt wel serieus mooi. Hij hangt zo'n 4 meter uit het lood al met al maar ook hier zitten echt mooie details op. Na de trap in het Baptisterium kwamen we erachter dat hijgen met een mondkapje op echt niet fijn is dus besloten we niet de 300 treden van de toren ook nog eens te beklimmen.




Na een stevige antipasti in een van de leuke straatjes van Pisa hebben we nog even rondgestruind in de stad. Want er is echt wel heel veel meer leuks te zien dan alleen die toren.




Uiteindelijk was er niet heel veel tijd meer over voor een bezoek aan Lucca, maar we besloten het toch te doen.  En wat een goed idee was dat! Lucca is superleuk met zijn straatjes, winkeltjes, mooie pleintje en stadsmuren. We struinden wat door het stadje en dronken wat op het Piazza dell'Anfiteatro, waar we spontaan verliefd op werden. We spraken ter plekke met elkaar af dat we ooit terug gaan naar Lucca en dan daar lekker eten en aansluitend in een wijnbar lekkere wijn gaan drinken alvorens we daar ergens in een hotelletje in de stad overnachten. Wat een pareltje dat plekje! 


Helaas was dat voor ons nu niet het geval want wij moesten nog bijna 3 uur terugrijden. Na een wandeling over de stadsmuur, dachten we weer bij de juiste poort te zijn waar onze auto geparkeerd stond. Helaas lijkt alles op elkaar in Lucca en bleken we bij de verkeerde poort aan de andere kant van het stadje te staan. Dat bekende nog even 20 minuten teruglopen. Uiteindelijk zaten we rond 18:15 uur weer in de auto en na een file op de snelweg en heel wat doodsangsten op de snelweg uitgestaan te hebben (die Italianen kunnen echt niet rijden), waren we om 21:15 uur weer terug bij ons huisje op de heuvel, waar het flink was gaan waaien. Na nog even het terras opgeruimd te hebben (stoelen waren omgewaaid, wasrekje was omgewaaid), hebben we nog snel wat gedronken en zijn we ons bed in gedoken. Het was een lange dag, maar we hebben hele mooie dingen gezien en weer twee punten van de bucket list gestreept (en er weer een aan toegevoegd: een paar dagen Lucca). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten