In Nederland had ik nog een reservering kunnen maken voor
het restaurant Rust en Vrede, een toprestaurant hier in Stellenbosch. De taxi
was geregeld door de receptie en ook Edwin’s linnen broek en overhemd waren
keurig gestreken op verzoek. Ik had in Nederland een mooi nieuwe lange jurk
gekocht en samen zagen we er tiptop uit, vooral Edwin natuurlijk met zijn
recent aangeschafte schoenen van € 3,50.
Bij aankomst op de parkeerplaats begon de belevenis al. Nog voor we uitgestapt waren, kwam de gastvrouw ons al tegemoet lopen om ons op te vangen. We dronken bij zonsondergang met uitzicht op de berg buiten een glaasje champagne. Het restaurant doet zijn naam eer aan: met een fantastisch uitzicht hoorden we niets anders dan vogels die floten en zagen we eekhoorns tikkertje spelen. Nog een beetje ongemakkelijk dronken we onze champagne op. Buiten kregen we onze eerste amuses: oesters en Edwin kreeg een soort bitterballetje met eendenragout en ik kreeg een soort crackertje met superlekkere gerookte zalm. Aansluitend gingen we naar binnen en werd onze stoel (of eigenlijk meer de fauteuil) aangeschoven door de gastvrouwen en het servet op onze schoot gelegd. We kozen het 6-gangen diner met wijnarrangement en vanaf dat moment werd het een groot feest van smaken. Het personeel legde alles tot in de puntjes uit en ook de sommelier legde met veel passie uit waarom de wijn die geschonken werd precies bij het gerecht paste.
Bij aankomst op de parkeerplaats begon de belevenis al. Nog voor we uitgestapt waren, kwam de gastvrouw ons al tegemoet lopen om ons op te vangen. We dronken bij zonsondergang met uitzicht op de berg buiten een glaasje champagne. Het restaurant doet zijn naam eer aan: met een fantastisch uitzicht hoorden we niets anders dan vogels die floten en zagen we eekhoorns tikkertje spelen. Nog een beetje ongemakkelijk dronken we onze champagne op. Buiten kregen we onze eerste amuses: oesters en Edwin kreeg een soort bitterballetje met eendenragout en ik kreeg een soort crackertje met superlekkere gerookte zalm. Aansluitend gingen we naar binnen en werd onze stoel (of eigenlijk meer de fauteuil) aangeschoven door de gastvrouwen en het servet op onze schoot gelegd. We kozen het 6-gangen diner met wijnarrangement en vanaf dat moment werd het een groot feest van smaken. Het personeel legde alles tot in de puntjes uit en ook de sommelier legde met veel passie uit waarom de wijn die geschonken werd precies bij het gerecht paste.
Glutenvrij
eten was hier geen probleem, dat is in het begin van de avond 1x benoemd en
daarna is het net meer ter sprake gekomen, maar gewoon geregeld. Heerlijk. Als
je glas water over de helft leeg was, werd het zonder dat je het door had
meteen bijgevuld. De Braziliaanse chef-kok in de open keuken beoordeelde alles
voordat het uitgeserveerd werd en kwam zowel aan het begin als aan het eind van
de avond even een praatje maken met al zijn gasten. Als je naar de wc ging, dan
werd je daar naartoe gebracht door de gastvrouw. In het wc-papiertje zat een
keurig vouwtje en de naast handenwassen kon je ook nog even je handen insmeren
met bodylotion. De gastendoekjes lagen keurig opgevouwen en kon je na gebruik
in een wasmandje gooien. Als je klaar was, dan ging een van de gastvrouwen heel
onopvallend even het gebruikte handdoekje uit de wasmand vissen, de boel weer
netjes maken en een vouwtje in het wc-papier leggen. De andere gastvrouw liep
achter je aan om je stoel aan te schuiven en het servet (dat inmiddels allang
weer opgevouwen was en over de rand van de tafel lag), weer op je schoot te
leggen. Niets maar dan ook niets werd aan het toeval overgelaten en toch
gebeurde dat zonder dat je het idee had dat je op moest zitten. Het eten is
geweldig, alle smaken passen perfect bij elkaar en ik vind het altijd zo knap
dat je de wijnen er zo goed bij weet te combineren. Zo hadden we een gerecht
met vrij heftige kaas en daarbij zat een Gewürztraminer uit Alsace. Dat vind ik
dus echt niet lekker en zal ik normaal gesproken niet opdrinken, maar het paste
zo goed bij het gerecht dat het glas gewoon leeg ging.
Al met al een superleuke ervaring. Niet iets wat je vaak
moet doen (dure hobby ook), maar iets wat je heel af en toe moet doen en dan is
het heel erg bijzonder. Om 22:30 uur zette de taxi ons weer af bij de receptie
van Knorhoek Wine Estate.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten